Articles

Öka snittnotan och förbättra lönsamheten

Öka snittnotan och förbättra lönsamheten

Apr 3, 2024

guest in restaurant paying bills
guest in restaurant paying bills
guest in restaurant paying bills

Lär dig hur en ökning av snittnotan kan förbättra din restaurangs ekonomiska hälsa utan stora investeringar. Maximera din lönsamhet med smarta strategier och effektiv personalanvändning.

Potentialen i Ökad Snittnota

En strategisk ökning av snittnotan är en av de mest effektiva metoderna för att stärka en restaurangs ekonomiska situation. Denna approach kräver inte nödvändigtvis stora investeringar eller fler personalresurser, men har en direkt och betydande effekt på både omsättning och rörelseresultat.

Identifiera Förbättringspotentialen

Först och främst är det avgörande att analysera din nuvarande försäljningsmix för att hitta områden där merförsäljning kan ökas. Om du till exempel observerar att endast 30 förrätter och 20 desserter säljs per 100 huvudrätter, representerar detta en stor potential för ökade intäkter. Fördrinkar såsom Cava erbjuder en fantastisk möjlighet att höja snittnotan med relativt liten ansträngning.

Beräkna Effekten av Ökad Merförsäljning

Antag att din restaurangs genomsnittliga nota per gäst för närvarande är 400 kr. Genom att införa en strategi för att sälja 50 glas Cava som fördrink till 100 gäster, till ett pris av 88 kr per glas, skulle detta öka din snittnota med 8,75%. För en årlig omsättning på 20 miljoner kr, innebär denna ökning en extra intäkt på hela 1 750 000 kr.

Effekten på Personalprocenten

Med en ursprunglig personalprocent på 35% och personalkostnader på 7 miljoner kr, skulle denna ökning i snittnotan sänka personalprocenten till 32,9%. Detta är särskilt intressant eftersom denna försäljningsökning inte kräver ytterligare personal, utan effektivt utnyttjar befintlig personal för att öka merförsäljningen. Resultatet är en direkt förbättring av rörelseresultatet med 2,1%, motsvarande en ökning på 456 750 kr.

Implementera Förändringar

För att realisera denna typ av förändring, är det kritiskt att personalen är välutbildad i konsten att merförsälja. Detta inkluderar att förstå hur och när man ska föreslå fördrinkar, förrätter, desserter och andra produkter med hög marginal. En meny som är optimerad för merförsäljning, där attraktiva och lönsamma produkter är lättillgängliga och väl presenterade, är också avgörande.

Analysera och Justera med Guestrix

Guestrix erbjuder restaurangchefer verktyg och data för att identifiera, följa upp och utvärdera effekten av genomförda strategier. Genom att noggrant analysera försäljningsdata kan Guestrix tydligt visa hur olika förändringar i försäljningsstrategin påverkar både snittnotan och den totala lönsamheten. Dessa insikter möjliggör realtidsjusteringar av strategier för att maximera resultaten.

Avslutningsvis

Att öka snittnotan är mer än bara en teknik för att höja intäkterna; det är en omfattande metod för att förbättra den totala lönsamheten och skapa en mer effektiv och ekonomiskt hållbar verksamhet. Genom att fokusera på merförsäljning av högmarginalprodukter och effektiv personalanvändning kan restauranger uppleva märkbara förbättringar i både omsättning och rörelseresultat.

Ready to increase profitability and have more time left?

Get started by signing up for the waitlist:

Ready to increase profitability and have more time left?

Get started by signing up for the waitlist:

Why a waiting list? For us, it's important that the things we build actually create real value, as the value of what we create is more important to us than the number of users we have.